Sådan udfordrer corona den midtjyske psykiatri

Da corona lukkede samfundet ned i foråret, blev de psykisk sårbare hjemme. Nu er de vendt tilbage til de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland, og det presser systemet. Afdelingerne er fyldt op med meget syge patienter, og medarbejderne er belastede.

Illustration: Ida Jespersen

Lea Guldbrandsen og Rikke Snede Okkels

Psykiatrien i Region Midtjylland er i øjeblikket under pres. Det fortæller direktør Tina Ebler i en ny pressemeddelelse.

Samme billede af systemet blev vi mødt af, da vi kontaktede kommunikationschefen for den midtjyske psykiatri med ønsket om et interview med en medarbejder inden for et par dage. Her fik vi at vide, at det var svært at hjælpe os, da lederne i øjeblikket er meget pressede. Vi blev i stedet opfordret til at kontakte dem direkte, og det gav heldigvis bid.

Patient-boom 

Presset skyldes, at der under nedlukningen af Danmark var færre, der blev indlagt på de psykiatriske afdelinger. Grunden var dog ikke et forbedret mentalt helbred. 

“En del af vores patienter har holdt sig tilbage, fordi de har været bange for at blive smittet (med Corona red.), og derfor er der gået længere tid, inden de er blevet henvist af deres egen læge til psykiatrien,” fortæller Inge Voldsgaard, som er oversygeplejerske på Afdeling for Psykoser på Aarhus Universitetshospital.

Ledende overlæge på Afdeling for Depression og Angst ved Aarhus Universitetshospital, Farahna Harees, peger også på, at patienterne ikke har henvendt sig til sin læge i foråret, fordi de ville udvise samfundssind.          

“Der har været nogle, der har haft det dårligt, og som har gået og holdt sammen på sig selv i noget tid.” 

Men nu, hvor samfundet stort set er åbent igen, er patienterne for alvor vendt tilbage til psykiatrien. Mange har behov for indlæggelse, og de forskellige afdelinger er fyldt op. På afdeling for Depression og Angst er 100-120 procent af sengene i øjeblikket belagt. Ifølge Farahna Harees er det længe siden, at tallet har været så højt. 

Forværring af det psykiske helbred 

Det høje antal patienter er ikke den eneste udfordring, som coronakrisen byder psykiatrien. 

“Ikke alene har de flere patienter lige nu, men de er også mere syge, end de plejer at være. Det betyder, at det ikke er særlig sjovt at være patient eller medarbejder på afdelingerne lige nu,” siger Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind. 

Han mener også, at de psykisk syge kan være sværere at behandle, når de venter længere end normalt med at blive indlagte. 

Ledende overlæge på Afdeling for Depression og Angst, Farahna Harees fortæller, at mange af de patienter, der indlægges nu, har det dårligere end normalt. Derudover vender kendte ansigter tilbage.

“Der er nogle patienter, som egentligt har været stabile i mange år, der bliver indlagte nu.” 

Det er ikke kun psykiatriens patienter, der mærker den nuværende belastning. Oversygeplejerske Inge Voldsgaard oplever også et øget pres på sig selv og sine kolleger. Det er en hverdag, som Farahna Harees kan genkende. 

“Medarbejderne er belastede, da det betyder meget, at man har konsekvent overbelægning i så lang tid. De er hårdt ramte.” 

Flere hænder til psykiatrien

I den omtalte pressemeddelelse udtaler direktør for Psykiatrien i Region Midtjylland, Tina Ebler, at der er blevet tilført ekstra penge til afdelingerne, så der kan ansættes flere medarbejdere. Det er dog en udfordring at finde ekstra arbejdskraft i øjeblikket, da hele sundhedsvæsenet er presset.

Knud Kristensen, formand for Sind, peger på omprioritering af ressourcer som en mulig løsning på udfordringerne. 

“Vi har en forventning om, at ligesom da coronaen kom, hvor man omprioriterede i sundhedsvæsenet, og der blev sat flere pladser af til folk, der var smittede, så formoder vi selvfølgelig, at gør man det samme i psykiatrien nu.”

Regionen undersøger også en midlertidig løsning, som går ud på at flytte tomme senge i børne- og ungdomspsykiatrien til voksenpsykiatrien, hvor der nu er brug for dem.  

Farahna Harees påpeger dog, at der er begrænsninger ved denne mulighed, da afdelingen ikke kan samle helt små børn og voksne på samme afdeling. 

Hos Afdeling for Depression og Angst har man alternative lokaler i brug som stuer for de indlagte. På grund af frygt for coronasmitte, forsøger medarbejderne at undgå, at to patienter ligger på samme stue. 

“Alle patienter bliver testet for corona, når de bliver indlagt, men vi vil gerne være på den sikre side.” 

Afdelingen forsøger derudover at mindske presset ved at henvise til Psykiatriens Hus i større grad end normalt. Det er et samarbejde mellem Region Midtjylland og Aarhus Kommune. Her kan man blandt andet få hjemmebehandling, hvor sygeplejersker kører hjem til de psykisk sårbare. 

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *