Molslinjen efterlader et stort område på Aarhus Ø – men hvad skal der være i stedet?

Fra 11. november sejler Molslinjen ikke længere fra Pier 3 på Aarhus Ø. Området vil derfor stå tomt, og der er flere bud på, hvad der i stedet skal fylde den gamle havn. Naturhistorisk Museum har blandt andet budt sig til, og en række beboere fra området efterspørger grønne arealer.

Pier 3 ligger mellem bassin 5 og bassin 7. Fra november sejler Molslinjen ikke længere herfra, og det åbner op for flere muligheder.
Foto: Molslinjen

Af Nina Kampmann og Daniel Lingren

Når Molslinjen i november stævner ud fra den nordlige del af Aarhus Havn for sidste gang, efterlader rederiet et åbent og snart ubenyttet område på Aarhus Ø.

Spørgsmålet om området Pier 3s fremtid har optaget flere beboere på Aarhus Ø. For hvad skal det 105.000 kvadratmeter store område bruges til, når Molslinjen fra 11. november fremover lægger til på Østhavnen i stedet?

På Aarhus Ø har flere beboere den opfattelse, at Naturhistorisk Museum bygger et nyt museum på pladsen. Men det er indtil videre blot et rygte.

Naturhistorisk Museum bekræfter, at det har undersøgt mulighederne for at etablere et nyt “Science and Nature Museum”, og slår samtidig fast, at det kommende museum skal ligge på Aarhus Ø.

Men museets projektsekretær Erik Junge Madsen påpeger, at Pier 3 kun er ét af flere områder, som museet har haft kig på i løbet af en “forundersøgelsesperiode.”

“Der er flere muligheder på Aarhus Ø, og vi har i den forbindelse blandt andet også kigget på Navitas-bygningen,” siger han. 

Naturhistorisk Museum ligger i Universitetsparken, men ifølge Erik Junge Madsen er der brug for nye rammer, hvis museet skal lave tilfredsstillende udstillinger. Museet har siden 2011 taget tilløb til at flytte lokation, og tidligere har både Ceresbyen og Mølleparken været i spil.

“Vi vil skabe et hus, hvor man som borger og turist kan komme ind og blive oplyst. Et medborgerhus, hvor der er plads til dialog. Vi skal være i øjenhøjde, og vi vil skabe udstillinger om de ting, der rører sig, og som vi alle sammen snakker om. Corona er et godt eksempel,” siger han. 

Ifølge Erik Junge Madsen er museet nu i gang med at klarlægge, hvilken lokation på Aarhus Ø, der egner sig bedst til et nyt museum. Det er ikke vedtaget, hvornår projektet skal være på plads.

“Men det er målet, at vi er flyttet ind på Aarhus Ø i 2026,” siger Erik Junge Madsen.

Kort over Aarhus Ø, hvor Pier 3 og Molslinjens nuværende færgeterminal er markeret. Aarhus Havn oplyser, at Pier 3 er i omegnen af 105.000 kvadratmeter stort.
Kort: Aarhus Havn

Ønske om grønt område
For at blive klogere på, hvad Pier 3s naboer tænker om områdets fremtid, har vi spurgt beboerne på Aarhus Ø i Facebook-gruppen ‘Ø-Livet – De gode nyheder fra Aarhus Ø’. 

Her er grønne arealer et gennemgående tema og et klart ønske fra flere.

“Vi har næsten alt, får det i hvert fald når Ø er færdigbygget, men grønne områder er, i min optik, en mangelvare, der yderligere vil forskønne området,” skriver en af gruppens medlemmer blandt andet.

“Jeg er også helt på linje med ønsket om en park eller andet grønt område. Evt. med forskellige aktiviteter såsom madboder, legeplads, hundeområde, udendørs fitness, friluftsscene,” skriver en anden.

Flere andre stemmer i, og både udendørs koncertsted, legeplads og et stort græsareal er blandt beboernes bud. 

I en mail skriver en af beboerne Gitte Hedemann Petersen, at området burde omdannes til et grønt område, hvor generationer kan mødes over boldspil, træning, gåture, picnic eller afslapning. 

“Vi mangler i den grad et åndehul og noget grønt at kigge på og bevæge sig på. I disse Covid-19 tider er grønne områder endnu mere aktuelle end tidligere,” skriver hun.

Aarhus Kommune inviterer til borgermøde
Hvorvidt, der skal etableres et grønt område, museum eller noget helt tredje, når Molslinjen ved udgangen af året har rømmet området, er endnu uvist.

Hos Aarhus Kommune oplyser Chef for Bystrategi, Arealudvikling og Almene Boliger Bente Lykke Sørensen, at kommunen i 2021 vil indsamle ideer fra beboerne på Aarhus Ø og andre interesserede. 

Beboerne på Aarhus Ø kan forvente borgermøder, workshops og gåture, hvor områdets fremtid er på dagsordenen. Det har kommunen gode erfaringer med, fortæller hun.

Bente Lykke Sørensen oplyser dog, at de verserende udfordringer med covid-19 vanskeliggør projektet. Som den ansvarlige for byudvikling på kommunens egne områder, ser hun derfor tiden an i 2021. Kommunen har vurderet, at borgermøder kan gennemføres, når det er muligt at forsamle sig minimum 200 personer ad gangen. 

“Hvis vi i 2021 kan se, at det alligevel ikke bliver muligt, finder vi en virtuel platform. Vi vil bare ikke opgive endnu,” siger hun.

Til ønsket om flere grønne arealer på Aarhus Ø fremhæver Bente Lykke Sørensen, at grønne arealer generelt allerede er blevet inkorporeret i planlægningen af Aarhus Ø efter ønske fra beboere. Hun vil derfor heller ikke afvise, at grønne arealer kan blive en del af fremtiden for Pier 3.

“Det er der meget stor fokus på. Der er fuld forståelse for, at det er et ønske, beboerne har,” siger hun. 

Naturhistorisk Museum ser ligeledes mulighed for et samspil mellem det kommende museum og grønne områder, når det etablerer sig på Aarhus Ø.

“På Aarhus Ø er kvadratmeterpriserne så høje, at det begrænser, hvad vi har råd til at etablere af grønt. Men når man bygger tæt, bør man lave multifunktionelle bygninger.  Taget kunne eksempelvis indrettes til byhave. Det her en interesse for os, og vi tænker grønt,” siger Erik Madsen. 

S og SF er positivt stemt for grønt område
Samme grønne tankegang kommer også til at spille ind, når de aarhusianske byrådspolitikere engang skal se på lokalplanen over området.

“Vi skal tale om opholdsarealer med legepladser og grønne områder, der kan hænge godt sammen med havnearealet dernede,” siger Ango Winther (S), der er medlem af Aarhus Byråds Teknisk Udvalg.

Drømmescenariet for SF ville være at skabe et grønt område med bynatur, der spiller sammen med havet.

”Vi kunne godt tænke os en blanding af en grøn, vild park, almene boliger og blandet eje- og lejeboliger,” siger Sander Jensen (SF).

”Det skal ikke være en pussenusse park med blomsterbede og nyslået græs, men vild bynatur hvor der er også er plads til folk og med meget stor vægt på biodiversitet. Et vildt og levende sted med udendørs velvære og vildskab.”

Hverken S eller SF vil dog udelukke, at der både kan være plads til Naturhistorisk Museum og ren natur. To ting, der ifølge Sander Jensen (SF), kunne spille godt sammen ved Pier 3.

“Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre rent økonomisk, men det er nok urealistisk pt. Men man skal aldrig lukke gode forslag ned,” siger han. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V).

2 comments on “Molslinjen efterlader et stort område på Aarhus Ø – men hvad skal der være i stedet?
  1. Et grønt areal ville være perfekt! Evt. Med et indhegnet areal til hundeskov som alle hundeejere på Aarhus Ø samt resten af Aarhus C kan benytte. Lige pt er der ikke noget sted hvor hundeejere må have deres hunde løbende frit og lege i C.

    • Hej Sarah, mange tak for dit input! Det lyder interessant, og noget vi kan give videre som forslag til politikerne. Mvh. Nina og Daniel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *